Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Βαλανίτιδα και βαλανοποσθίτιδα



Η βαλανίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου και η βαλανοποσθίτιδα η φλεγμονή της βαλάνου αλλά και της πόσθης του πέους δύο καταστάσεις που θεωρούνται υπεύθυνες όσον αφορά τη δημιουργία της φίμωσης.

Οι καταστάσεις αυτές δηλαδή η βαλανίτιδα και βαλανοποσθίτιδα προκαλούνται συνήθως λόγω κακής υγιεινής της περιοχής στους μη περιτμημένους , δηλαδή σε όσους δεν έχουν υποστεί περιτομή.
Η φλεγμονή οφείλεται σε λοιμώξεις της περιοχής , σε χρήση σκληρών σαπουνιών ή ακόμα και σε μη σωστό "ξέπλυμα" της περιοχής.Υπάρχουν επίσης αρκετές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν τη βαλανίτιδα και τη βαλανοποσθίτιδα όπως η αντιδραστική αρθρίτιδα,ο σκληρυντικός ατροφικός λειχήνας,ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλα. 
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι η ερυθρότητα στην ακροποσθία αλλά και τη βάλανο ,διάφορα εξανθήματα κυρίως στη βάλανο ,η δυσάρεστη οσμή,ο πόνος του πέους ,της βαλάνου ή και της ακροποσθίας και λοιπά.

Η θεραπεία είναι αιτιολογική δηλαδή αναλόγως του αιτίου που την προκάλεσε.Για παράδειγμα μπορεί να χορηγηθεί αντιβίωση ή και ανάλογες αλοιφές.Σε κάποιες περιπτώσεις η περιτομή θα μπορούσε να προταθεί ως λύση.



11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα ,εδω και πολυ καιρο νομιζω οτι εχει αλλαξει το δερμα της βαλανου ειδικα οταν ειμαι σε στυση ειναι σαν ειναι ζαρωμενο.. σαν να εχει κατι σαν ρωγμες ...πηγα σε δερματολογο αλλα δεν μου βρηκε τιποτα ..εσεις τι πιστευετε υπαρχει περιπτωση να εχω βελαντιδια? αν μπορειτε να μου αμπατησετε γιατι με απασχολει πολυ..ευχαριστω πολυ

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Αν ειναι τόσο καιρό λίγο δύσκολο μήπως υπάρχει βραχυς χαλινός ή δακτύλιος που τραυματιζει το δέρμα και μπορεί κατα διαστήματα να κάνει βαλανοποσθίτιδες

Unknown είπε...

γεια σας .ειμαι 15 χρονων και εχω κατι σαν φουσκαλα στη βαλανο και κατι εξανθηματα . επισης πιστευω οτι εχω φιμωση.μπορω να κατεβασω εντελως το "πετσακι " αλλα δεν κατεβαινει απο μονο του σε στυση .αυτο ειναι φιφωση???

George είπε...

Καλησπέρα γιατρέ, υπάρχει πιθανότητα αυτή η πάθηση να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και κατά συνεπεια την γονιμότητα του άντρα?

Unknown είπε...

Καλησπερα, εδω και 1 χρονο εχω παρουσιασει μια εντονη κοκκινιλα με ρωγμες στην περιοχη της βαλανου χωρις ομως ιδιαιτερες ενοχλησεις (πχ φαγουρα) εκτος απο κοκκινα σπυρακια που υποχωρουν ειτε μονα τους ειτε με χρηση kenacomb.Πηγα στον γιατρο και μου εδωσε kenacomb,canesten την πρωτη φορα και bactroban,daktodor την επομενη, χωρις σχεδον κανενα αποτελεσμα.Μπορειτε να μου προτεινετε κατι? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να ρωτησω εάν η βαλανιτιδα μπορεί να προκληθεί κατά τη σεξουαλικη επαφή. Επίσης η περιτομη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιμετώπιση κάποιου σεξουαλικος μεταδιδομενου νοσηματος?

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας γιατρε μου....ηθελα να σας ρωτησω κατι που με απασχολει εδω και παρα πολυ καιρο!εδω και 1,5 χρονο περιπου εμενα και την συζηγο μου μας ταλαιπορει ενα μικροβιο,μυκητας!οταν εχω επαφη με την συζηγο μου χωρισ προφυλαξη απο την επομενη μερα γεμιζει η βαλανος μου με ασπρα σπυρακια και κοκκινιλες και το πετσακι μπροστα κανει κατι ρογμες και με τσουζει και υπαρχει ξηροτητα, η συζηγος μου επισης απο την επομενη μερα της δημιουργειται κολπιτηδα!εχω κανει καλιεργεια σπερματος και μου βγαινει αρνητικη παντα...ο γυναικολογος εδωσε στην συζηγο μου κολπικες κρεμες μας εδωσε και χαπια για τον μυκητα και στους δυο μας και εμενα μια κρεμα την fugiderm...εν το μεταξυ κανουμε την θεραπεια περνανε τα συμπτωματα και με το που κανουμε επαφη παλι μεσα σε μια με δυο ημερες αρχιζει το ιδιο προβλημα...υπαρχει περιπτωση να εχω κατι εγω?

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, το αγορι μου εμφάνισε προ μερικων ημερών φαγούρα στη βάλανο και επειδή κι εγώ είχα συμπτώματα μυκητιασης πήρε αγωγή με canesten κρεμα. Τα συμπτώματα μετά από 3 ημέρες υποχώρησαν αλλά όπως μου είπε τη χρησιμοποιούσε αρκετές φορές τη μέρα. Σήμερα εμφάνησε έντονη κοκκινίλα στη βάλανο και την πόσθη,οίδημα και δυσουρικά ενοχλήματα χωρίς φαγούρα. Πώς μπορουμε να ξέρουμε αν ειναι μυκητιασικής αιτιολογίας ή ερεθιστικό από την πολύ συχνή χρήση της κρέμας?τι μπορούμε να κάνουμε? ευχαριστω πολύ!

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Έκκρισης από τον προστάτη δηλαδή μια προστατίτιδα η οποία μπορεί να μην δείξει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα με καλλιέργειες αρνητικές μπορεί να φταίει. Η πρώτη πρόταση είναι το προφυλακτικό, η εκτίμηση του ουρολόγου στον προστάτη, ίσως αντιβίωση και η επισκόπηση ύπαρξης ή μη καταστάσεων ανατομικών που διαιωνίζουν την κατάσταση πχ βραχύς χαλινος κτλ

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Η προηγούμενη απάντηση σε άλλον φίλο καλύπτει έν μέρει την ερώτησης σας, από εκεί και πέρα χρειάζεται η ανδρολογικά εκτίμηση

Panos Kos είπε...

Μου παρουσιαστηκε διαβήτης τύπου 2 προ διετίας και πέρυσι βαλανοποσθίτιδα, που θεραπεύτηκε με δερματικές αλοιφές. Σύντομα, παρουσιάστηκε σφίξιμο στην στύση του πέους στην βάση της βαλάνου, σαν η πόσθη να την σφίγγει. Υπάρχει άλλη λύση πλήν της περιτομής; Ευχαριστώ