Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Στυτική δυσλειτουργία

Η στύση του πέους αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο κατά το οποίο το πέος διευρύνεται δηλαδή επιμηκύνεται και διογκώνεται , έτσι ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.Η στύση είναι το αποτέλεσμα μίας σύνθετης αλληλεπίδρασης ψυχολογικών, νευρολογικών, αγγειακών και ενδοκρινικών παραγόντων ,ενώ συνήθως και όχι απαραίτητα προκαλείται από σεξουαλική διέγερση.
Έτσι ,λοιπόν,  η δυσλειτουργία της στύσης χαρακτηρίζεται ως ένα νευρο-αγγειακό φαινόμενο κι έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 6 μήνες.
Περισσότεροι από 200.000.000 άνδρες στον κόσμο πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και στο μέλλον ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά,υπολογίζεται έως το 2025 ο αριθμός να διπλασιασθεί δηλαδή να αγγίξει τα 400.000.000 άντρες ενώ τουλάχιστον 460.000 Έλληνες έχουν έρθει αντιμέτωποι τουλάχιστον μία φορά με το πρόβλημα δυσλειτουργίας της στύσης. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως οι 160.000 Έλληνες παρουσιάζουν πλήρη ανικανότητα της στύσης ,ενώ υπάρχουν επιπτώσεις σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο με πολλές προεκτάσεις , γι αυτόν το λόγο ο κάθε ανδρολογικός ασθενής χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση και φυσικά σωστή προσέγγιση στο πρόβλημά του.
Η ταυτοποίηση του αιτίου της στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με τα απαραίτητα στοιχεία θα προσφέρουν την καλύτερη και ουσιαστικότερη θεραπεία στον ασθενή.
Η άγνοια και ο φόβος που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία, κάνουν αδύνατη την αντιμετώπισή της αφού μόνο το 5% των ανδρών που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα απευθύνεται σε ειδικούς, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει θεραπεία για το 95% των περιπτώσεων.

Η αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία αφορά τουλάχιστον το 70% των περιπτώσεων εκείνων με πρόβλημα στύσης και όσον αφορά τα οργανικής ή ιατρογενούς προέλευσης αίτια.
Για την επίτευξη της στύσης, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ανατομικά φυσιολογικό πέος, με ακέραια τόσο το αγγειακό του σύστημα όσο και την αυτόνομη και σωματική του νεύρωση.  Τα σηραγγώδη σώματα του πέους αποτελούν το κύριο ανατομικό στοιχείο της στύσης. Ο σηραγγώδης ιστός ,περιβάλλεται από το σκληρό λευκό ινώδη χιτώνα, που αποτελείται από δύο στρώματα και είναι πολύ ισχυρός, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλές πιέσεις μέσα στα σηραγγώδη (85-105mmHg) την ώρα της στύσης.
Το πέος υποδέχεται με συγκεκριμένη πίεση, ταχύτητα ροής , το αίμα κι έτσι επιτελείται το φαινόμενο της στύσης. Εφ’ όσον υπάρχει πρόβλημα στο επίπεδο αυτό δηλαδή μείωση της πίεσης του αίματος, προκαλείται το φαινόμενο της στυτικής δυσλειτουργίας. Θα πρέπει, λοιπόν, να ανευρεθεί το αίτιο που προκαλεί τη μείωση αυτή και να αντιμετωπισθεί. Η αντιμετώπιση του αιτίου θα προσφέρει την επίλυση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η χρήση του έγχρωμου Doppler πέους , δείτε το video

Η χρήση του έγχρωμου Doppler με σκοπό την μέτρηση της αγγειακής ροής του πέους παρουσιάστηκε από τον Abelson το 1975. Ανέφερε πως η φυσιολογική συστολική πίεση του πέους στην κατάσταση χάλασης δεν ξεπερνούσε τα 30 mm Hg.
Είναι σχεδόν αδύνατη η τελική διάγνωση της αιτιοπαθογένειας της στυτικής δυσλειτουργίας , ψυχογενής,νευρογενής – αγγειακής αιτιολογίας, φόσον δεν εκτελεσθεί ο έλεγχος της αγγειακής κατάστασης του πέους.
Ακόμη κι ένα πλήρες κλινικο-εργαστηριακό ιστορικό με συνεκτίμηση του ορμονικού profil του ασθενούς δεν δύναται να ξεκαθαρίσει απόλυτα το πρόβλημα.
Είναι μεγάλο λάθος να γίνεται λήψη φαρμάκων για το πρόβλημα της στύσης χωρίς να γίνει ο παραπάνω έλεγχος. Η εξέταση του doppler πέους μας δίνει τις απαντήσεις που θέλουμε , δηλαδή αν το πρόβλημα είναι οργανικό οπότε ο Ουρολόγος έχει απόλυτη θέση στην θεραπεία ή αν δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα οπότε φρόνιμο θα είναι να επιληφθεί ο ειδικός ψυχολόγος-σεξολόγος.
Φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχουν και οργανικής και ψυχολογικής φύσεως αίτια, εκεί επιβάλλεται η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η συντριπτική λοιπόν πλειοψηφία των ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης μπορεί να θεραπευθούν αρκεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των εξιδικευμένων στο χώρο ιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: