Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στένωση δακτυλίου της πόσθης

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ομοιάζουν με την κλασσική φίμωση όπως βλέπετε στις δύο αυτές εικόνες αλλά υπάρχει στένωση σε κάποιο επίπεδο της πόσθης.Υπάρχει δηλαδή ένας στενωμένος δακτύλιος ινωτικός ,άκαμπτος ο οποίος "σφίγγει" και καθιστά δύσκολη την ολίσθηση της ακροποσθίας προς τα κάτω αλλά καθώς και την επαναφορά της.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δύο τρόποι αποκατάστασης.

Κατά τον πρώτο προβαίνουμε σε τομή στη στενωμένη περιοχή και συρράπτουμε όπως παρουσιάζεται στο σχήμα,ενώ μπορεί να αφαιρεθεί  και ο χαλινός του πέους.Ο δεύτερος τρόπος ουσιαστικά αφορά την περιτομή ,μπορούμε δηλαδή να απελευθερώσουμε την περιοχή προβαίνοντας στην αφαίρεση της ακροποσθίας.

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω, στις περιπτώσεις απλού στενού δακτυλίου ή ελαφράς φίμωσης τι γίνεται με τη χρήση στεροειδών κρεμών ? Η λύση αυτή φαίνεται πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα τουλάχιστον σε νεαρά άτομα (βηταμεθαζόνη 0.05% κλπ). Μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο καλά και για ενήλικες άνω των 25-30 ετών ?

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Αγαπητέ φίλε οι αλοιφές αυτές βοηθούν για λίγο χρονικό διάστημα και ίσως ανακουφίζουν από κάποια συμπτώματα της περιοχής αφού βοηθούν να φύγει η φλεγμονή που υπάρχει.Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει καποιος να γνωρίζει πως όταν υπάρχει δακτύλιος ή ήπια φίμωση το πρόβλημα ,η βλάβη είναι μόνιμη αφού το δέρμα της περιοχής δεν αναγεννάται.Επίσης η συχνή χρήση αλοιφών σε βάθος χρόνου έχουν την τάση από την μία να μην λύνουν το αίτιο και από την άλλη να εξαλλάσουν τα κύτταρα της περιοχής.Η ηλικία δεν παίζει ρόλο.Σαν πρώτη φάση αν κάποιος θέλει να αποφύγει την αποκατάσταση μπορεί φυσικά να χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη αλοιφή ,αλλά όχι ως θεραπεία του αιτίου και φυσικά κανένα πρόβλημα για την ηλικία που αναφέρεται.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Πέτρο

ειλικρινά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κ να σας ρωτήσω το εξής. Είμαι 34 ετών κ πάντα είχα μια υποψία για κάποιο πρόβλημα. Σε χαλαρή κατάσταση μπορώ εύκολα να αποκαλύψω τη βαλανο. Σε στυση επίσης αλλά πάντα χειροκινητα (μηχανικά ). Με τη χρήση λιπαντικων ουσιών η αποκαληψη σε στυση ειναι ακόμα πιο εύκολη αλλά πάντα χειροκινητα. Το πρόβλημα είναι οτι σε στυση αισθάνομαι μια ενοχλση (όταν αποκαλυπτω τη βαλανο) που προέρχεται
από μια ελαφρά στενωση του δακτυλίου. Πήγα κάποτε σε έναν γενικό χειρουργό με laser γιατί νόμιζα ότι ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε βραχυ χαλινο που όντως υπήρχε. Ο γιατρός τότε ΔΕΝ μπόρεσε να διάγνωση φίμωση καθώς η αποκάλυψη της βαλανου ήταν εφικτή κ εύκολη. Αργότερα κ αφού η ενόχληση παρέμεινε μου είπε ότι πιθανοτΤα πρόκειται για στενωση δακτυλίου (ελαφρά μορφή φιμωση) που δεν είναι ορατή παρά μόνο σε στυση. Πρότεινε περιτομη. Εγώ ομως κ λόγω ηλικίας ΔΕΝ θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω περιτομη.
Ψαχοντας πολύ στο διαδίκτυο διάβασα αρκετές μελέτες για την επιτυχία της χρήσης στεροειδων κρεμων σε ήπιες μορφές φίμωσης σε συνδυασμό με stretcing. Η κοινωνία που ζω είναι κληστη κ Δυσκολευομαι να εκθεσω ένα τέτοιο πρόβλημα. πραγματικά θα ήθελα να δοκιμάσω μια συντηρητική θεραπεία.
Σημειώνω ότι η σεξ. Πράξη γίνεται αλλά κάποιες στιγμές ο στενός δακτύλιος ενοχλεί.

Εκτιμώντας ότι αφού η βαλανος αποκαλύπτεται πλήρως κ σε στυση -χειροκινητα έστω- προκειται για απλή στενωση ή ήπια μορφή φιμωσης τι μπορώ να κάνω ως συντηρητική θεραπεία ?

ειλικρινά θα ηθελα μια γνώμη. Και πάλι σας ευχαριστώ.

Η περίπτωση μου μοιάζει πολύ με τη photo πάνω δεξιά σε αυτή τη σελίδα.

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Δυστυχώς οι συντηρητικές θεραπείες δεν επιλύουν το πρόβλημα απλά το διαιωνίζουν οπότε καλό θα ήταν να το αποκαταστήσετε παρεμβατικά και μόνο.
Π.Θάνος

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ καλησπέρα

Σε περίπτωση που αποφασίσω να ακολουθήσω τη συμβουλή για χειρουργική επέμβαση και με δεδομένα τα όσα ανέφερα παραπάνω (ελαφρά μορφή φίμωσης) θα ήθελα να ρωτήσω (νομίζω θα ενδιαφέρει κι άλλους) :

Μπορούμε να αποφύγουμε τη περιτομή σε περιπτώσεις ελαφράς φίμωσης ή στενού δακτυλίου ? Υπάρχουν δηλαδή άλλες εναλλακτικές χειρουργικές επεμβάσεις ? όπως η πλαστική διεύρυνση της ακροποσθίας ? Ποιά η μετεγχειριτική πορεία και κυρίως ποιό είναι το αισθητικό αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων ?

2. Η χρήση laser μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλου τύπου επεμβάσεις εκτός της περιτομής ? (όπως π.χ. πλαστική της ακροποσθίας) ? αξίζει το κόπο ?

Επίσης απ όσο είδα εσείς είστε Θεσσαλονικη (αν κατάλαβα καλά), έχετε κάποιο ιατρείο Αθήνα ή κάποιον καλό συνεργάτη ?

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα πράγματα για την χειρουργική μέθοδο της πλαστικής διεύρυνσης χωρίς αφαίρεση της πόσθης ? Φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλοί που ΔΕΝ θέλουν να κάνουν περιτομή και αυτός είναι ο λόγος που ψάχνουν εναλλακτικές.

Απ οσο έχω διαβάσει η επέμβαση αυτή δεν αφαιρεί όλο το "πετσάκι". Το μεγάλο ερώτημα αφορά ομως στο πότε εφαρμόζετε και κυρίως τι αισθητική εικόνα υπάρχει μετά.

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Πλαστική διεύρυνση της ακροποσθίας δεν υπάρχει , σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μία τομή στο δακτύλιο όπως βλέπετε στο σχήμα έτσι κατά κάποιον τρόπο διευρύνεται η ακροποσθία αυτό κάποιοι αναφέρουν ως πλαστική της ακροποσθίας ή μπορεί να γίνει μερική περιτομή , αφαίρεση δηλαδή τμήματος της ακροποσθίας κάτι που δεν έχει όμως καλά αποτελέσματα.
Γενικά στην βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί διάφορα όμως δεν παύει η αντιμετώπιση να είναι η κλασσική περιτομή , από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ??????

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον υπάρχει φίμωση η μονη λύση είναι δυστυχώς η περιτομή

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω για τον γιο μου ο οποίος είναι 4,5 ετών κι έχει στενωμένο δακτύλιο ινωτικό, ο οποίος δεν επιτρέπει τη βάλανο να εμφανιστεί. Συμφύσεις δεν υπάρχουν ούτε κάποιο πρόβλημα στην ούρηση. Η επέμβαση της κάθετης τομής σε ποια ηλικία ενδύκνειται να γίνει? Η αναισθησία πρέπει να είναι μόνο ολική, ή μπορεί να γίνει και κάποιος συνδυασμός ηρέμισης και τοπικής σε αυτές τις ηλικίες?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ανώνυμος είπε...

Η επέμβαση της ¨κάθετης¨ τομής ακόμα και η περιτομή μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να υπάρχει φυσικά το ανάλογο πρόβλημα και να κριθεί σκόπιμη η αποκατάσταση από το γιατρό.Όσον αφορά την αναισθησία μπορούν να γίνουν όλα όσα αναφέρατε συνήθως όμως στα παιδιά προτείνεται η γενική αναισθησία.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς εδω και 1 μήνα μου έχει εμφανιστεί φίμωση χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα προηγουμένως, η περιπτωσή μου είναι αντίστοιχη της δεξιάς φωτογραφίας στην κορυφή της σελίδας, ίσως σε λίγο καλύτερη κατάσταση. είμαι 26 χρονών , τι να κάνω;

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας,

Πριν λίγο καιρό ειχα κάποιες ενοχλήσεις στο πεος, λίγο φαγούρα και ξαφνικά εντοπισα μια μικρή στενωση στην ποσθη σαν ένα μικρό δακτυλιο με ελαφρύ αποχρωματισμο του δέρματος σε λευκό χρώμα.
Πήγα κατευθείαν σε δερματολογο και μου μίλησε για κάτι σπάνιο για την ηλικία μου (32 ετών), μίλησε για σκληροατροφικο λειχηνα πιθανά και μου έδωσε θεραπεία με advocan (μεθυλπρεδνιζολονη) για το σημείο της στενωσης (20 μερεσ) και travokort (10 μερεσ) για την βαλανο που είχα ένα ερεθισμο.
Κάνω θεραπεία για μια εβδομάδα και όσο αφορά την στενωση μου φαίνεται πως δεν υπάρχει βελτίωση και ο αποχρωματισμος υπάρχει ακόμα.
1. Αν ειναι σκληροατροφικος λειχηνας, ειναι μεταδοτικος στη συντροφο.
2. Υπάρχει περίπτωση να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη επιφάνεια του πεους.
3. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί σε αλλά σημεία του σώματος.
4. Η θεραπεία τελικά ειναι μόνο η περιτομη.
5. Υπάρχουν μειονεκτήματα αν κανείς περιτομη. (στο σεξ, στην υγιεινή και γενικότερα στην λειτουργία του πεους.
6. Αν τελικά η περιτομη ειναι μονόδρομος, ειναι καλύτερα επέμβαση με leiser η κλασική μέθοδος.
Ευχαριστώ εκ των προταιρων

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να θέσετε τις ερωτήσεις που αφορούν τη Δερματολογία στο γιατρό σας στο αν είναι μεταδοτικό κτλ.Από εκεί και πέρα εφόσον υπάρχει δακτύλιος και αναλόγως της έκτασης δεν είναι απαραίτητη η περιτομή όπως βλέπετε στο πιο πάνω σχήμα .Από εκεί και πέρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική οπότε και θα πρέπει να σας δει Ουρολόγος.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΡΕ ΕΙΜΑΙ 17 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΒΑΛΑΝΟΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Η ΜΗΠΩΣ ΕΧΩ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ?

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Αν υπάρχει φιμωση ναι αν δεν υπάρχει φιμωση όχι

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας κ.Θάνο
Είμαι 21 ετών και έχω φίμωση από τότε που με θυμάμαι. Μικρότερος συνήθιζα να τεντώνω την ακροπόσθια προς τα πίσω για να αποκαλυφθεί σιγά σιγά η βάλανος όπως μου έλεγε ο πατέρας μου.κανένα αποτέλεσμα. Θεωρόντας το φυσιολογικό μέχρι την εφηβεία δεν νόμιζα πως θα είναι πρόβλημα. Όταν όμως διαπίστωσα πως στη σεξουαλική επαφή είναι άβολο είπα πως αυτό πρέπει να τελειώσει. Έτσι μια μέρα τέντωσα τόσο την ακροπόσθια που είδα για πρώτη φορά τη βάλανο και τελευταία.έπαθα παραφίμωση.έσπευσα στις πρώτες βοήθειες οπου ο γιατρός με επανέφερε στην αρχική κατάσταση χωρίς όμως να κάνει καμιά νύξη για θεραπεία ενώ ήμουν ήδη 18. Από τότε δεν ξαναενδιαφέρθηκα ώσπου τελευταία με ''τρώει'' το θέμα αφού φοβάμαι να ολοκληρώσω τη σχέση μου. Έχοντας ψάξει στο διαδίχτιο διάβασα να συστήνεται το συστηματικό τέντωμα της ακροπόσθιας όπου μπορεί σε μερικές εβδομάδες να φέρει την κατάλληλη ελαστικότητα.Αυτό κυρίως σε ξένα sites ,που μαζί με την πλαστική ή την περιτομή (παρωχημένη για κάποιους)απότελούν της μεθόδους θεραπείας.Συντηριτικές και μη,μέθοδοι. Στα ελληνικά sites, με λύπη μου παρατηρώ ότι παντού προτείνεται κατά κόρον η χειρουργική αντιμετώπιση αφού πιθανόν αυτό θα αφορά και εμένα. Το περιβόητο stretching γιατί υποτιμάται και προτείνουν την περιτομή όπως και εσείς. Σε τί δυσκολεύει το σεξ η φίμωση;
Συγνώμη για τη φλυαρία μου αλλά πρώτη φορά λέω αυτά που σας έγραψα. Ήδη έχω κλείσει ραντεβού με ουρολόγο. Θα εκτιμήσω ιδιαίτερα την απάντησή σας.

horhe είπε...

κυριε Θανο,
θα ηθελα να ρωτησω αν κατα τη χρηση κορτικοστεροειδους κρεμας για καταπολεμιση στενωσης δακτυλιου μπορω να εχω συνουσια χωρις προφυλακτικο?
ευχαριστω εκ των προτερων

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Καλό είναι να χρησιμοποιείται προφυλακτικό κατα τη διάρκεια της θεραπείας που κάνετε.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΘΑΝΟ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΣΤΕΝΩΣΗ ΜΕ LEIZER [ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΔΕΞΙΑ]ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Αν εννοείτε την αποκατάσταση με κάθετη τομή και εγκάρσια συραφη όπως στο ασπρόμαυρο σχήμα τότε όχι δε γίνεται με laser.Δυστυχώς δε συνεργάζομαι με κάποιον στην Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα

θα ηθελα να μαθω αν χρησιμοποιουνται αναιμακτες μεθοδοι περιτομης στη χωρα μας...
εχω διαβασει στο διαδικτυο για διαφορες συσκευες,με τις οποιες αποφευγεται η εγχειρηση,τα ραματα,η ταλαιπωρια στους ασθενεις και στις τσεπες τους...υπαρχει κατι τετοιο στην ελλαδα??

Ανώνυμος είπε...

Δείτε εδώ

http://phimosi.blogspot.gr/p/stretching_3367.html

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω για την απαντηση.

δεν εννοουσα βεβαια το stretching,αλλα συσκευες που κανουν περιτομη αναιμακτα.

Unknown είπε...

Καλησπερα κ.Θανο ειχα στενο δακτυλιο ακορποσθιας κι αφου επισκεφθηκα ουρολογο μου προτεινε πλαστικης ακροποσθιας ή περιτομη. Εκανα πλαστικη της ακροποσθιας( στο ιατρειο του γιατρου, μου ειπε οτι δε χρειαζεται γι' αυτην την επεμβαση νοσοκομειο) πριν 12 μερες και μαλλον μου χει λυσει το προβλημα που ειχα. Το προβλημα ειναι οτι μετα την επεμβαση μου ηταν αρκετα πρησμενη η ακροποσθια μπροστα στο κατω μερος, κατι που ειναι αντιαισθητικο. Ο γιατρος που μου κανε την επεμβαση μου πε πως ειναι φυσιολογικο κι οτι σε 15 μερες περιπου θα υποχωρησει το πρηξιμο, αλλα τις τελευταιες μερες εχει παραμεινει σταθερο( βεβαια εχει υποχωρησει αρκετα σε σχεση με το πως ηταν μετα την επεμβαση). Ειναι ανησυχητικο που δεν εχει υποχωρησει εντελως ακομα και ποσο διαστημα πιστευετε οτι μπορει και να παρει? Ακομη μπορειτε να μου πειτε τις πιθανες μετεγχειρητικες επιπλοκες απο την πλαστικη?

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Μπορείτε να περιμένετε έως ένα μήνα μετεγχειρητικά .Συνήθως επιπλοκές ή τουλάχιστον κάποιες σοβαρές επιπλοκές δεν υπάρχουν.

stiv είπε...

Καλησπέρα γιατρέ, σύντομα θα κάνω επέμβαση με τομή στη στενωμένη περιοχή, αλλά με προβληματίζει ότι στην περιοχή του πέους υπάρχουν φλέβες. Μπορεί να υπάρξει κάποιο θέμα ;

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα,ειμαι 19 χρονων και η βαλανος δεν αποκαλυπτεται ολοκληρη.οταν δεν ειμαι σε στυση τραβαω το πετσακι και αποκαλυπτεται το κεφαλι..οταν ειμαι σε στυση ομως το τραβαω και η βαλανος βγαινει μεχρι ενα σημειο.υπαρχει φιμωση?

Δρ. Πέτρος Θάνος είπε...

Όχι απαραίτητα ή μπορεί να υπάρχει ανελαστικότητα στο δέρμα λόγω του νεαρού της ηλικίας ή βραχύς χαλινός ή όντως να υπάρχει κάποιος στενός δακτύλιος που δημιουργεί φυσικά το πρόβλημα στην φάση της στύσης

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα.εχω στενη ακροποσθια και αποφασισα να κανω περιτομη.το θεμα ειναι πως ο γιατρος μου ειπε αρχικα να βαλω μια κορτιζονουχα κρεμα,την travocort.απο τοτε που τη χρησιμοποιησα δεν μπορω να εχω κανονικη στυση.πηρα ενα σαπουνι χαμομηλι αλλα δεν εκανε τιποτα.τι να κανω;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα γιατρέ.Πρίν ένα χρόνο περίπου έκοψα το χαλινό επειδή ήταν βραχύ.Παρ'όλα αυτά αποκάλυπτα την βάλανο κανονικά σε στύση όμως όταν συνέχιζα εντελώς κάτω ένιωθα λες και στο πίσω μέρος που ήταν το χαλινό ότι κάτι με τράβαγε και έτσι ξαναπήγα σε ουρολόγο. Μου είπε ότι ίσως δεν είχε κοπεί καλά το χαλινό και έτσι το έκοψε λίγο ακόμα.Όμως το πρόβλημά μου παραμένει δηλαδή μόλις αποκαλύπτω την βάλανο δεν μπορώ να τραβήξω άλλο το δέρμα γιατί απλά δεν κατεβαίνει άλλο στο πίσω μέρος ενώ μπροστά διπλώνει.Επίσης έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει ''μια στρώση δέρματος που έιναι πιο λευκή απο το υπόλοιπο και νομίζω πως αυτό δεν μου επιτρέπει να τραβήξω άλλο το δέρμα.Στην ερωτική πράξη δεν είχα πρόβλημα αλλά χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικό και αναρωτιέμε αν κάποια στιγμή δεν βάλω προφυλακτικό αν θα με ενοχλήσει.Σκέφτομαι ότι απλά δεν έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα το δέρμα μέχρι και περιτομή.Υπάρχει μήπως κάποια αλοιφή που μπορώ να βάλω; Ο ουρολόγος δεν διέγνωσε κάτι άλλο . Έτσι η μόνη βοήθεια που μου απομένει είστε εσείς . Τί πιστέυετε εσέις; Σας παρακαλώ αν το διαβάσετε βοηθήστε με γιατί δεν ξέρω τι άλλο να κάνω.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα κ. Πετρο ειμαι 17 ετων και η βαλανος οταν ειμαι σε στυση βγαινει ολοκληρη απλα μετα ειναι πολυ λιγο δυσκολο να παω το πετσακι στην αρχικη θεση..χρειαζομαι καποια εγχειρηση;